Nejlepší herec

2. dubna 2006 v 11:26 | Em

Adrien Brody

Herec

Datum narození:
14.04.1973
Místo narození:
New York City, USA
Znamení:
Beran
Životopis:
Pochází z umělecké rodiny. Navštěvoval známou High School for the Performing Arts a už v dospívajícím věku účinkoval v TV sitcomu Annie McGuire (1988). Další herecké vzdělání získal na Americké akademii dramatického umění (AADA).

Adrien Brody získal Oskara za nejlepší mužský herecký výkon v roce 2002 za svou roli ve filmu Romana Polanského Pianista. Jeho portrét Wladyslawa Szpilmana mu mimo jiné přinesla i nominace na Zlatý globus za nejlepší mužský herecký výkon, na cenu Screen Actors Guild a cenu BAFTA. Za nejlepší mužský herecký výkon si odnesl i Cézara (francouzská obdoba Oskara), cenu Bostonských filmových kritiků a National Society of Film Critics.

Adrien Brody si zahrál společně Joaquinem Phoenixem, Williamem Hurtem a Sigourney Weaverovou v dramatickém thrilleru M. Night Shyamalana Vesnice. Dále si zahrál ve filmech Harrisonovy květy a Detektiv, kde hrál společně s Robertem Downeym, Melem Gibsonem a Robinem Wright Pennem. Na Novém Zélandu se podílel na přepracování klasického King Konga, kterého natočil režisér Peter Jackson.

Poprvé se Brody zviditelnil v Soderberghově King of the Hill a uznání kritiky se mu dostalo za film Spike Lee Summer of Sam a Levinsonův Nespoutaná volnost (role židovského studenta Vana Kurtzmana). Mezi jeho další filmy patří romantické drama Charlese Shyera Aféra s náhrdelníkem, kde si zahrál s Hillary Swankovou, film Kena Loache Chléb a růže, Tenká červená linie Terrence Malicka, The Last Time I Committed Suicide Stephena T. Kaye (s Keanu Reevesem), nebo film Erica Brosse Ten Benny.

Filmografie:

2006
King Kong
2005
...Jack Starks Popis filmu
2004
...Himself
2004
...Noah Percy
2004
...Himself - Presenter: Best Actress
2003
...Himself
2003
...Himself
2003
...Himself
2003
...First Hood Popis filmu
2003
...Himself
2003
...Himself
2003
...Himself
2003
...Himself - Best Actor Winner
2002
...Steven
2001
...Jack
2001
...Count Nicolas De La Motte
2000
...Sam Shapiro
2000
...Kyle Morris
1999
...Van Kurtzman
1999
...Harry
1999
...Richie
1998
...Chris Calloway
1998
...Cpl. Fife
1997
...Ben
1997
...Arnie Finklestein
1997
...Mario Bellini
1994
...Skinny
1994
...Ray Diglovanni
1994
...Danny Hemmerling
1991
...Wladyslaw Szpilman
1991
...Eddie
1989
...Mel
1988
...Billy
1988
...Lenny McGuire
1976
...Ruby
1976
...Jack Driscoll
1974
...Lester Silverstone
...Dr. Bill Stewart, Solo's Designer
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pawlinkaaa Pawlinkaaa | Web | 29. června 2006 v 17:54 | Reagovat

Pianista,Summer of Sam,Vesnice a The Jasket jsou boží filmy:))

2 Pawlinkaaa Pawlinkaaa | Web | 30. června 2006 v 22:11 | Reagovat

Nechci si dělat reklamu,ale koukněte na můj blog.O Adrienovi tam toho mám dost:))Thank and bye.You heve a nice holiday;-)

3 ahojky ahojky | 7. října 2006 v 21:20 | Reagovat

nema nahodou treba tenhle herec neco spolecnyho s Adamem Brodym??

4 Jess Jess | 28. prosince 2006 v 21:44 | Reagovat

S Adamem Brodym nic společného určo nemá:))

5 a.doova a.doova | E-mail | Web | 14. dubna 2007 v 8:02 | Reagovat

Adrien je teď v Praze. A bude tady ještě čtyři dny. Tak klidně lovte, dívky :D

6 Rizee Rizee | 17. června 2007 v 12:58 | Reagovat

Užasnej herec.....a neuvěřitelně sexy

7 blooooooooblooooooo blooooooooblooooooo | 4. prosince 2007 v 14:36 | Reagovat

Hej Pianista je fakt dobrej filmík.. ;o)

8 Pawlinka Pawlinka | Web | 9. prosince 2007 v 0:43 | Reagovat

Tak hledám nějakej blog, kde je něco o Adrienovi, že bych si udělala reklamu na svůj bločeg, a co se nestane! Samo že sem tu už před několikaset hodinama byla! A samo že už sem si tu už reklamu dělala!!!:) Velice se omlouvám za ty mý hrubky, a prostě za to, že sem tu trapčila. Takže na mý stránky nelozte:)

9 Alisea Alisea | Web | 5. dubna 2008 v 1:35 | Reagovat

Pianista tak tenhle film je fakt drsnej až jsem i musela odvracet oči od obrazovky. Ale zahrál to skvěle

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama